Jaki chlebak wybrać do kuchni?

Aby kupiony przez nas chleb jak najdłużej zachował swoją świeżość, warto zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. W tym celu z pewnością przyda nam się praktyczny i estetyczny chlebak. Na rynku jest dostępnych wiele modeli chlebaków. Czym się różnią? Jaki wybrać?

 

Chlebaki drewniane

Najbardziej popularne są chlebaki drewniane. Nie bez powodu. Są one tak zbudowane, że zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, dlatego też zakupione przez nas pieczywo może swobodnie “oddychać”. Jego wadą jest jednak to, że szybko pochłania wilgoć, dlatego nie powinniśmy do niego wkładać gorącego pieczywa, które jeszcze paruje. Drewniane chlebaki również trudniej się czyści.

 

Chlebaki metalowe

Alternatywą dla chlebaków drewnianych są chlebaki metalowe, najczęściej ze stali nierdzewnej. Są one bardzo wytrzymałe, poza tym łatwo się je czyści, jednak łatwo zostają na nich ślady palców. Takie chlebaki prezentują się bardzo nowocześnie.

 

Chlebaki ceramiczne

Ceramika idealnie nadaje się do przechowywania pieczywa. Chlebak ceramiczny utrzymuje wewnątrz stałą, niezmienną temperaturę, dzięki czemu chleb dłużej pozostaje świeży. Poza tym ceramika powoli wchłania wilgoć, więc możemy być pewni, że nasz chleb nie zapleśnieje.

Przykład klasycznego chleba