Dzbanki do herbaty – jak uzyskać napój doskonały

Jeżeli chodzi o herbatę, to sprawy się skomplikowały w ostatnich latach. Pojawiły się nowe gatunki herbat czarnych i zielonych. Popularne są herbaty smakowe, z kwiatkami czy z suszonymi owocami. Nie wystarcza już zaparzenie ekspresowej herbaty w torebce. Potrzebujemy czegoś więcej, czegoś na kształt tradycyjnej japońskiej sztuki parzenia herbaty. Do naszej ceremonii, nawet gdyby podawany miał być rumianek, potrzebujemy odpowiedniego sprzętu. Niezbędny oprócz filiżanek, łyżeczek będzie zdecydowanie dzbanek do herbaty.

Dzbanki do herbaty – klasyfikacja:

Podstawowe rodzaje dzbanków

  • czajniki porcelanowe – długo trzymają ciepło; z reguły są pękate i okrągłe; tradycyjne i klasyczne wzornictwo
  • czajniki szklane – wykonane ze szkła wysokiej jakości pozwalają obserwować proces parzenia, zmiany koloru, rozwijanie się listków czy zjawiskowych kwiatków; wymagają ostrożności, bo są delikatne i łatwo je stłuc; nowoczesny design, bardzo ciekawe wzornictwo użytkowe
  • czajniczki żeliwne – tradycyjnie używane podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty; jak twierdzą znawcy, wydobywają z herbacianych liści to co najlepsze; długo utrzymują ciepło i aromat; tworzą atmosferę w stylu zen

Dzbanki do herbaty – jak wybrać ten właściwy i na co zwrócić uwagę?

Czajniczki do parzenia herbaty mają różne kształty i kolory. Wykonane są z różnych materiałów. Wybór zależy od naszych osobistych preferencji oraz od rodzaju herbaty, którą zamierzamy parzyć. Koneserzy posiadają z reguły kilka różnych typów dzbanków. Tak by osiągać doskonałość naparu za każdym razem. W tym szaleństwie jest metoda. Choć trzeba przyznać, że dla wielu osób temat, jakim są dzbanki do herbaty ze sklepu DutchHouse jest obojętny.

Pojemność

Wysokiej jakości herbata wymaga dzbanka odpowiedniej objętości. Dlatego potrzebne są czajniki małe i duże. A nawet średnie. Dla samotnika, dla kilku osób albo dla większego grona. Nie powinno się przygotowywać herbaty dla jednej osoby w dużym dzbanku.

Funkcjonalność

Aby ułatwić sobie parzenie i podnieść jakość przygotowywanych naparów warto zwrócić uwagę na:

  • dzbanki do herbaty z zaparzaczem – wyposażone są w koszyczek ułatwiający prawidłowe zaparzenie; koszyczki mogą być metalowe, szklane lub z tworzywa; wiadomo, że fusy pozostawione w dzbanku sprawiają, że napój z każdą chwilą robi się coraz mocniejszy; jeżeli daną herbatę powinno zaparzać się trzy minuty, to po trzech minutach wyjmujemy koszyczek z fusami a napar jest doskonały bądź bliski doskonałości.
  • dzbanki z podgrzewaczem – czyli ze specjalna podstawką, w której umieszcza się świeczkę tzw. tealight; ulubiona herbata ma cały czas właściwą temperaturę